Onopzettelijke slagen en verwondingen, al dan niet met de dood als gevolg

Wanneer iemand door gelijk welke verkeersovertreding iemand anders onopzettelijk letsels toebrengt, al dan niet met de dood als gevolg, zal de overtreder voor dit apart misdrijf uit het klassieke strafwetboek vervolgd en veroordeeld worden.

Art. 419 bis Sw
Door gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg een verkeersongeval veroorzaken met de dood als  gevolg: 3 maand tot 5 jaar gevangenisstraf en/of geldboete van € 50 (€ 275) tot € 2.000 (€ 11.000) en een facultatief rijverbod.

Art. 420 bis SW
Door gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg een verkeersongeval veroorzaken met gewonden: 8 dagen tot 1 jaar en/of € 50 (€ 275) tot € 1.000 (€ 5.500) en een facultatief rijverbod.

Wanneer er een combinatie is met een vervolging voor alcoholintoxicatie, dronkenschap, drugs of een zware overtreding dan is er een verplicht rijverbod van minstens 3 maand en een verplicht examen/onderzoek. Wanneer dit in combinatie is met een wettelijke herhaling van alcoholintoxicatie, dronkenschap of druggebruik, wordt bij een dodelijk ongeval een verplicht rijverbod van minstens 1 jaar opgelegd naast de hogere examens. Bij gewonden geldt een verplicht rijverbod van minstens 6 maand bovenop de hogere examens.